úterý 29. ledna 2019

Proč kvasinky vyrábějí alkohol - SCIENCEMAG

#bio #chem #tech Prý se tak chrání proti přehřátí. A jak to souvisí s rakovinou? Na první pohled je vše jednoduché – bez kyslíku může mikroorganismus získávat energii z glukózy pouze tak, že část uhlíku oxiduje a část redukuje, z cukru tedy vzniká oxid uhličitý a vedle něj redukovaný alkohol. Však také proto provádíme kvašení anaerobně. Otázka je to ale složitější, protože kvasinky tvoří částečně ethanol i v prostředí aerobním, kdy tak ve srovnání s dýcháním získávají méně energie. Jiné mikroorganismy vytvářejí v přítomnosti kyslíku kyselinu octovou, tedy také uhlík neoxidují až na oxid uhličitý, dalším obdobným produktem může být kyselina mléčná.

URL:
https://sciencemag.cz/proc-kvasinky-vyrabeji-alkohol/

FB:
https://www.facebook.com/1733809140199804/posts/2235221283391918

Žádné komentáře:

Okomentovat

Vědátor

URL: https://www.facebook.com/VedatorCZ/photos/a.1719946738261978/2644586332464676/?type=3 FB: https://www.facebook.com/17338091401998...