pátek 8. února 2019

Biotechnologové navrhují rajčata s kapsaicinem - SCIENCEMAG

#bio #hplus Paprika a rajče si jsou evolučně blízce příbuzné, dělí je od sebe odhadem 19 milionů let nezávislého vývoje od společného předka. Při ochraně plodů dnes rajče spoléhá především na solanin, paprika (zejména ve verzi verze chilli papričky) odpuzuje potenciální konzumenty pálivým rostlinným alkaloidem kapsaicinem – m respektive na kapsaicionidy, těchto látek existuje celá řada, nejméně 23 mírně odlišných molekul. Kapsaicin působí především na nervovou soustavu savců, v příslušných buňkách na jazyku vyvolává pocit pálení, ptáci chilli papričky konzumují s mnohem větším elánem – což zase do určité míry může být pro rostlinu výhodné, protože pak šíří její semena do větší vzdálenosti.

URL:
https://sciencemag.cz/biotechnologove-navrhuji-rajcata-s-kapsaicinem/

FB:
https://www.facebook.com/1733809140199804/posts/2235287156718664

Žádné komentáře:

Okomentovat

Vědátor

URL: https://www.facebook.com/VedatorCZ/photos/a.1719946738261978/2644586332464676/?type=3 FB: https://www.facebook.com/17338091401998...